Uw energiekosten tot 35 procent verlagen? 

Het grootste energieverbruik van een woning komt voort uit warmteproductie. Dat betekent dus ook dat daar het grootste besparingspotentieel in zit. Verwarming en warmwatervoorziening voor sanitair zorgt voor 88% van het energieverbruik. Enkel verwarming zorgt in een doorsnee gezinswoning voor 72% van het energieverbruik. Vaak kan je hetzelfde rendement bekomen met een lager energieverbruik. 
 

Eenvoudig en voordelig uw verwarmingsfactuur verlagen? Het kan met enkele praktische tips.

Verwarming ontluchten

Maakt uw verwarming een kloppend geluid? Dit zou kunnen wijzen op een ongelijkmatige warmteverdeling in de radiator. Hierdoor circuleert het water niet meer zoals het hoort. Het is dan nodig om de radiatoren te ontluchten.
 

Zorg voor een goede dichting van ramen en deuren

Zuinig verwarmen vraagt ook een goede afdichting van ramen en deuren. Controleer in het najaar alle afdichtingen en vervang deze waar nodig. Zo gaat u voorbereid het winterseizoen in en bent u zeker dat het verlies van warmte hier minimaal blijft.Isoleer de verwarmingsbuizen 

Isoleer uw verwarmingsbuizen, ook in ruimtes die verwarmd zijn en niet blootgesteld worden aan koude temperaturen.  Je kan snel en eenvoudig verwarmingsbuizen isoleren. Zo kan een relatief kleine inspanning toch een noemenswaardige besparing opleveren.


Maak voor de radiatoren gebruik van thermostatische kranen

Niet alle kamers in een woning dienen op hetzelfde ogenblik verwarmd te worden. ’s Ochtends moet een badkamer warm zijn, ’s avonds is het aangenamer in een warme woonkamer, een hal hoeft minder warm te zijn dan andere ruimtes, … Met een thermostaatkraan bepaal je per radiator de maximale warmteafgifte. 
 

Onderhoud is belangrijk

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw verwarmingsinstallatie en zorgt voor een betrouwbare en feilloze werking. Alleen zo wordt de energie efficiënt en emissiearm gebruikt. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee terwijl het verwarmings- en warmwatercomfort op peil blijft.
Voordelen van regelmatig onderhoud:
  • Hoger rendement en langere levensduur van de verwarmingsinstallatie
  • Besparing op stookkostendoor efficiënt energiegebruik (het besparingspotentieel wordt door experten ingeschat op 5 tot 7 %)
  • Permanent hoog verwarmings- en warmwatercomfort
  • CO2-gereduceerde warmteproductie door zuinige en milieuvriendelijke werking